Monday, January 20, 2014

OBESITI

Sekarang ni Yaya dalam proses buat satu research pasal amalan pemakanan dan gaya hidup

Sasaran subjek Yaya adalah pelajar tadika. Risau jugak laa sebab Yaya tak pernah ada pengalaman handle budak-budak. Tapi tak cuba tak tahu kan? So, Yaya kena cuba dulu. Mana laa tahu ada bakat terpendam jadi nanny


Yaya sebenarnya nak bercerita pasal amalan pemakanan masa sekarang ni. Cuba kita tengok, berlambak restoran makanan segera. Jenis makanan segera tu, Yaya rasa tak perlu cakap kot sebab semua tahu kan apa jenis makanan segera yang ada kat malaysia ni


Makanan segera ni dah jadi satu trend pulak. Semua golongan suka. Maklumlah, cepat disediakan, sedap, tak payah masak, tak payah basuh pinggang mangkuk lepas makan.  Memudahkan kerja

Tapi, antara kita sedar dan tidak, makanan segera ni kurang berkhasiat.Yaya bukan apa. Prevalence of obesity kat malaysia ni dah makin meningkat dan berada pada tahap yang membahayakan


Tu tak kira lagi dengan bilangan yang makan junk food, jeruk, makanan diproses 

Tambah pulak generasi Y ni, kebanyakannya sibuk. Tak ada masa nak bersenam



Amalan pemakanan dan gaya hidup yang kurang sihat ni boleh menyumbang kepada pelbagai jenis penyakit kronik


Proses penuaan pun boleh berlaku lebih cepat dari waktu yang sepatutnya


Nak ke awak semua nampak tua dari umur sebenar? Ish kalau tanya, semua orang tak nak kan?Mesti nak kekal muda remaja kan

Yes, Yaya admit. Tua tu adalah satu proses yang semua orang akan lalui. Tua tu pasti. Tapi, tua sebelum masanya bukanlah sesuatu yang menyeronokkan. Ye tak? Lagi stress ada laa

Seiring dengan trend penyakit kronik yang semakin menular sekarang ni, banyak laa produk kecantikan di pasaran. 

Uishhh kalau tengok memang rambang mata lah! 


Tapi, kena berhati-hati jugak. Perlu bijak memilih


Pilihlah produk yang diyakini status halal, bebas dari bahan2 yang berbahaya dan dipercayai keberkesannya

Ni sifu Yaya, Kak Dyna Salleh. Gojes tak?

Haaa...inilah hasilnya bila produk yang kita consume tu adalah yang terbaik dari ladang. Ni lah penangan 

KORSET PREMIUM BEAUTIFUL dan BB PLUS COLLAGEN

Makin berusia, makin bergetah. Ni lah yang wanita impikan. Tak gitu?

For more info regarding Premium Beautiful and bbplus collagen, kindly contact me 

 Cik Yaya
019-6703896

No comments:

Post a Comment