Tuesday, March 15, 2016

OSTEOPOROSIS BOLEH DICEGAH DENGAN PEMAKAIAN PREMIUM BEAUTIFUL SECARA KONSISTEN

Assalamualaikum uol

 
Harini jom kita sembang pasal osteoporosis. Apa yang uol tahu tentang osteoporosis dan pernah tak uol tengok sesiapa yang ada masalah osteoporosis ni?

 
Pengalaman Yaya, dalam kalangan ahli keluarga tu takde lagi setakat ni tapi dulu-dulu kan Yaya belajar kat USM. So, ada satu hari tu, ternampak sorang mak cik ni kat hospital jatuh tangga macam tu je. Takde tersepak apa-apa pun, takde orang langgar. Serius kalau nak ikot logik, memang tak logik langsung lah boleh jatuh sesenang tu. Padahal mak cik tu takde laa careless pun. Hati-hati jugak laa masa nak turun tangga tu. Lepas tu, baru lah Yaya tahu yang mak cik tu ada osteoporosis. Tulang peha dia dah rapuh. So memang tinggi laa tendency nak jatuh macam tu je even takde orang tolak, takde tersepak apa-apa pun. Dasyat tak? 

Selalunya kita fikir penyakit yang serius macam jantung, buah pinggang, darah tinggi etc. Tapi pernah tak terfikir betapa seriusnya osteoporosis ni? Ramai orang tidak menyedari bahawa osteoporosis merupakan pembunuh tersembunyi. Penyakit ini hampir tidak menimbulkan gejala yang jelas dan pesakit mula menyedari apabila penyakit ini sudah mulai parah

Apa itu osteoporosis?

Osteo = tulang

Porosis = rapuh

 
Osteoporosis merupakan penyakit yang menyerang tulang dimana tulang menjadi rapuh

Ciri-ciri khas osteoporosis ialah jisim tulang yang rendah dan penurunan kualiti jaringan tulang  yang akhirnya menyebabkan tulang rapuh

Jenis osteoporosis

 
1) Osteoporosis primer, yang sering menyerang wanita menopouse dan lelaki lanjut usia dengan penyebab yang belum diketahui. Jenis osteoporosis ini ialah osteoporosis postmenopausal dan osteoporosis senilis

2) Osteoporosis sekunder, selalunya disebabkan oleh:

Cushing's disease
Hyperthyriodism
Hyperparathyroidism
Hypogonadism
Kelainan hepar
Kegagalan buah pinggang yang kronik
Kurang bergerak
Minum alkohol
Ubatan / corticosteroid
Kafein yang berlebihan
Merokok

3) Osteoporosis anak@ juvenile idiophatic osteoporosis yang biasanya menyerang kanak-kanak

Nisbah

Tahukah anda, menurut kajian wanita asia merupakan golongan yang paling ramai menghidap tulang rapuh atau osteoporosis khususnya mereka yang mencapai usia menapouse dan pernah menjalani pembedahan pembuangan ovari walaupun pada usia muda


Penurunan tahap estrogen bagi wanita dan hormon testosterone oleh lelaki seiring dengan peningkatan usia menyumbang ke arah risiko menghidap osteoporosis

Di Malaysia, 40% wanita berumur 30 tahun dan ke atas terdedah dengan risiko mengalami masalah tulang rapuh akibat kekurangan kalsium. Lebih membimbangkan lagi, kaji selidik mendapati sebahagian besar wanita di Malaysia menyedari akan kepentingan kalsium tetapi malangnya ramai yang masih ambil ringan dan menganggap usia mereka masih muda

Actually kita punya bone density paling maksimum ketika berumur 20-25 tahun. Lepas 25 tahun ia pun mula merosot, bergantung pada faktor risiko yang kita ada

Cara nak tahu kita ni ada osteoporosis ke tidak?

Boleh buat test yang di panggil DXA (Dual energy x-ray absorptiometry). Test ni lebih kurang sama je macam x-ray tapi special sikit. Kena buat appoinment kat jabatan radiologi kalau nak buat test ni


X-ray tu dibuat kat bahagian pinggul dimana area pinggul ni merupakan hotspot untuk osteoporosis

Punca osteoporosis

1) Kekurangan kalsium. Kekurangan kalsium  semasa pembentukan maksimum tulang ketika kanak-kanak dan remaja menyumbang kepada masalah osteoporosis apabila meningkat usia dewasa. Lumrah masyarakat kita pada hari ini, kebanyakannya minum susu hanya pada usia kanak-kanak especially baby laa kan. Then, bila dah meningkat remaja, jarang sangat dah yang minum susu. So, bila nak minum balik masa dah dewasa ni, memang macam-macam masalah laa yang ada. Contohnya, lactose intolerance. Macam Yaya sendiri, sekarang ni kalau nak minum susu memang akan kembung perut, sakit perut macam cirit-birit

2) Faktor keturunan. Apabila ada ahli keluarga yang mempunyai sejarah menghidap osteoporosis, kemungkinan 80% ahli keluarga yang lain mempunyai risiko penyakit ini. Namun, gaya hidup dan pola pemakanan juga mempengaruhi

3) Kekurangan vitamin D dalam badan. Seperti yang kita sedia maklum, vitamin D amat penting untuk penyerapan kalsium dan pembentukan tulang

4) Gangguan fisiologi. Pengambilan minuman beralkohol serta tabiat merokok boleh mengurangkan kadar penyerapan kalsium kerana 2 tabiat ini mampu merosakkan usus kecil, hati dan pancreas

5) Pengambilan minuman berkafein seperti kopi, teh dan minuman ringan secara berlebihan meningkatkan kadar perkumuhan sekaligus melarutkan kalsium menyebabkan badan akan kekurangan kalsium

6) Perubahan hormon juga menyumbang kepada osteoporosis. Perubahan hormon kepada wanita terutaman menjelang usia menapouse menyebabkan penurunan kadar hormon estrogen sekaligus menyebabkan kemampuan pembentukan tulang kurang efisyen

7) Penurunan ketumpatan tulang akan terjadi apabila anda kurang bergerak  menyebabkan gejala osteoporosis bertambah parah. Perkara ini sering terjadi  kepada seseorang yang duduk di kerusi roda atau beristirehat di tempat tidur dalam jangka waktu yang lama

8) Mengamalkan diet yang salah. Selalunya diet yang sihat bertujuan untuk menurunkan berat badan. Namun begitu, diet yang salah dengan disiplin yang terlalu ketat sehingga mengabaikan pemakanan untuk tenaga dan sumber mineral yang baik untuk tubuh bukan sahaja menyebabkan masalah osteoporosis malah anda juga mungkin menghadapi masalah lain seperti keletihan, kulit kasar, bibir kering, mudah selsema, tidur tidak nyenyak dan etc

 
9) Anda perlu bijak mengawal stress agar ia tidak mengganggu pertumbuhan sel dalam badan sekaligus mengurangkan risiko masalah kesihatan anda termasuklah osteoporosis

10) Keluar uban lebih awal. Hati-hati apabila rambut anda sudah mula memutih lebih awal daripada orang lain yang seusia dengan anda. Anda mungkin menghidap penyakit osteoporosis

Tanda atau gejala yang timbul akibat osteoporosis

1) Adanya kelainan pada bentuk tulang seperti kyphosis (badan mulai membongkok)

2) Kaki membengkok menyerupai huruf O

3) Tinggi badan terganggu (menjadi semakin rendah)

4) Sering sakit pinggang dan punggung

5) Nyeri dan ngilu pada tulang belakang

6) Mudah mengalami keretakan tulang

Bagaimana untuk mencegah osteoporosis

1) Meningkatkan jumlah kalsium dan vitamin D dalam makanan

2) Senaman

3) Kurangkan aktiviti merokok @ berhenti merokok

 
4) Kurangkan minuman beralkohol

5) Mengambil makanan yang kaya dengan sumber kalsium dan vitamin D

6) Ubat-ubatan 

Bagaimana premium beautiful corset membantu untuk mencegah osteoporosis

Premium beautiful merupakan pakaian dalam pembentukan badan yang mempunyai ciri-ciri unik seperti satu-satunya korset yang ada title superbrands, ada lifetime warranty (beli sekali untuk seumur hidup), teknologi jepun us jerman dan taiwan, ada far infra red rays (FIR) dan juga mendapat pengiktirafan American Chiropractic Association (pakar tulang dunia)

Pemakaian premium beautiful corset secara konsisten dapat menampung @ menyokong tulang belakang sekaligus mengatasi masalah tulang belakang seperti bongkok, slip disc dan sakit pinggang

Pengaliran darah akan menjadi lancar dengan pemakaian premium beautiful corset. Ini kerana FIR paling banyak disuntik dalam telulang bengkung

Premium beautiful corset memang diakui dan diiktiraf oleh Persatuan Tulang Belakang Sedunia dari US, Quebec dan Kanada kerana ia boleh membantu merawat sakit belakang dan mencegah penyakit osteoporosis


 
Kalau dah terkena osteoporosis tu, jangan risau, ada ubatnya. Selain mengambil supplement vitamin D dan kalsium yang cukup, ada beberapa jenis ubat di pasaran untuk mengekalkan kepadatan jisim tulang seperti  Fosamax, Actonel, Binova dan Redclast

Bercakap tentang vitamin D, sebenarnya ia diperlukan oleh badan untuk menyerap kalsium dan phosphate. Dua mineral ni laa yang menjadi tulang. Vitamin D ni terdapat dalam sumber makanan seperti mentega, susu, ikan dan bijirin. Tetapi badan masih memerlukan cahaya matahari untuk menghasilkan vitamin D yang aktif iaitu vitamin D3

Dan cahaya matahari tu mestilah kena direct kat kulit, tak boleh ditempat yang teduh, dalam kereta atau pakai sunscreen. Cahaya matahari tu antara jam 11 pagi hingga 3 petang. Sebab kita nak cahaya ultraviolet-B, bukan uv-A

Beza antara uv-A dan uv-V ni, uv-A berbahaya pada kulit, boleh menyebabkan kanser kulit dan uv-A ni boleh melepasi cermin, awan, asap, debu dan sebagainya. Berbeza dengan uv-B di mana ia bagus untuk badan kita jana vitamin D3, tapi masalahnya uv-B ni tak boleh melepasi sunscreen, cermin, awan, asap dan sebagainya. Itu yang agak susah sikit untuk dapatkan uv-B ni tanpa kena uv-A

Habis tu macam mana???

 
Haa jawapannya wajib pakai premium beautiful corset laa. Kenapa ye? Sebab corset superbrand ni ada teknologi FIR yang mana FIR ni merupakan satu-satunya anti-dote (penawar) kepada kesan toksik uv-A yang berbahaya tadi

Best kan pakai premium beautiful ni? Memang seribu satu kebaikan. Lepas ni tak payah laa risau kalau kena matahari lama-lama, tak payah pakai sunblock tebal-tebal, tinted kereta pun tak payah mahal-mahal. Pakai je premium beautiful corset ni, dan selebihnya tawakal kepada Allah

Sekarang dah faham bagaimana premium beautiful corset ni mampu mencegah atau merawat penyakit osteoporosis? So, uol memang wajib miliki korset ajaib ni taw

Untuk order premium beautiful corset, boleh contact Yaya directly

Cik Yaya

019-9045851 / 014-5002339

#premiumbeautifulexpert #premiumbeautifulkelantan #osteoporosis #premiumbeautifulselangor #tulangrapuh #sakitbelakang #slipdisc #puncaosteoporosis #rawatanosteoporosis

No comments:

Post a Comment