Monday, February 27, 2017

JENIS SUMBER GELATIN DALAM PRODUK CELGYNIC GOLD???

Hari ni Yaya nak share pasal gelatin. Since Yaya amalkan celgynic gold ni and dalam celgynic gold ni ada kandungan gelatin taw uol.

By the way, apa itu sebenarnya gelatin???


Gelatin adalah satu bahan yang digunakan dalam industri makanan dan perubatan kerana sifatnya yang unik. 

Antara sifat unik gelatin ialah:

#Zat kimia padat
#Tembus cahaya
#Tidak berwarna
#Rapuh (jika dalam keadaan kering)
#Tidak mempunyai rasa

Gelatin diperolehi dari kolagen yang diekstrak dari bahagian haiwan.

 Gelatin dari babi lebih murah berbanding sumber yang lain sebab tu lebih banyak digunakan.

Gelatin merupakan campuran antara peptida dan protein yang diperolehi dari hidrolisis kolagen yang secara semulajadi terdapat pada tulang atau kulit binatang.

Kegunaan gelatin:

Gelatin selalunya digunakan sebagai stabilizer, gelling agent, binder (pengikat), thickener (agen penebal), emulsifier dan agen pelekat. Ermm kalau yang suka baking kek atau kuih memang selalu laa kan jumpa perkataan- perkataan ni. Selain itu, gelatin juga digunakan dalam industri fotografi dan pelapisan logam dalam industri elektroplating. 


Gelatin ni memang dah digunakan sejak beratus tahun dahulu lagi. Sekarang ni kegunaan gelatin ni telah diperluaskan dalam industri farmaseutikal, kosmetik dan teknikal pula. Tanpa gelatin, sesetengah produk tidak mungkin dapat dihasilkan. 

Antara makanan yang sering mengandungi gelatin ialah:

#Konfeksionari (coklat, gula-gula dan etc)
#Puding, kek dan pai
#Gummi jelli dan pastril berperisa
#Yogurt, keju dan butter
#Aiskrim
#Pencuci mulut segera
#Gula-gula getah (chewing gum)
#Produk daging yang diproses

Dalam industri farmasi, gelatin ni selalunya digunakan sebagai bahan pembuat kapsul.


Jenis gelatin

Gelatin ni ada 3 jenis:

1. Sumber dari sayur dan ikan (halal)

2.  Sumber dari Bovine (lembu, sapi)- kalau disembelih mengikut syariah, halal digunakan. Kalau tak ikut syariah, haram lah kan.

3. Sumber dari porcine (babi) -terang lagi bersuluh, memang haram untuk menggunakan produk yang ada sumber porcine ni.
Mesti uol tertanya-tanya kan apa sumber gelatin dalam produk celgynic gold nih. Actually dekat kotak and dekat botol celgynic gold ada mention sumber gelatin dari BOVINE. Well, uol dah tahu laa kan apa itu bovine.

 
Syarikat Sahajidah Hai-O Marketing memang mementingkan prinsip HALAL dan patuh syariah. So, uol tak perlu ragu-ragu untuk mengamalkan produk celgynic gold ni. 100% diyakini halal ye.  

Sebarang pertanyaan ataupun isu berbangkit, boleh whatsapp Yaya direct ye. Insyaallah Yaya cuba explain sebaik mungkin. 

#PengedarSahCelgynicGold

CIK YAYA
019-6703896

10 comments:

  1. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  2. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  3. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  4. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  5. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  6. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  7. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  8. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  9. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete
  10. testimoni celgynic gold

    harga celgynic gold

    testimoni celgynic gold hai o

    khasiat celgynic gold

    kelebihan celgynic gold

    kebaikan celgynic

    celgynic gold cara makan

    cara makan celgynic gold hai o

    ReplyDelete