Sunday, April 2, 2017

KANDUNGAN / RAMUAN UTAMA DALAM CELGYNIC GOLD

Assalamualaikum uol

Since celgynic gold @ herba maharaja ni dah jadi kegilaan ramai, uol mesti tertanya-tanya kan apa kandungan celgynic gold ni. Yela kan, sebelum consume apa-apa product, salah satu yang perlu dititik beratkan adalah tentang kandungan product. So that, kandungan product tu tak memberi apa-apa kesan yang buruk pada kita. So, jom kita baca apa kandungan ataupun ramuan dalam celgynic gold ni.

Antara ramuan atau kandungan utama dalam celgynic gold ni ialah:

1. Lesitin (ekstrak kuning telur)- Gallus gallus domesticus


- Kalau uol nak tahu, lesitin ni pada awalnya diasingkan daripada kuning telur pada tahun 1846 oleh ahli kimia perancis iaitu Theodore Gobley.

- Lesitin ni merupakan satu komponen sel penting yang terdapat dalam setiap sel badan.

- Lesitin ni kaya dengan nutrien penting seperti choline dimana choline ni amat penting untuk fungsi mental dan perkembangan otak.

- Lesitin yang terkandung dalam celgynic gold ni diambil dari kuning telur ayam hitam berbulu putih.

- Kandungan lesitin di dalam kuning telur lebih tinggi dari kandungan lesitin di dalam soya.

- Lesitin ni adalah kategori lemak yang dipanggil phospholipid.

- Walaupun ia adalah lemak tetapi kuning telur rata-ratanya mengandungi 210mg kolesterol dimana pengambilan untuk sehari masih dikira selamat.

Berikut merupakan beberapa dakwaan kesihatan yang mengatakan bahawa lesitin mempunyai kelebihan seperti:

- Meningkatkan kesihatan kardiovaskular

- Menguatkan hati dan sel fungsi 

- Pengangkutan dan metabolism lemak

- Rawatan yang lebih baik untuk batu karang

- Meningkatkan daya ingatan, kebolehan pembelajaran, dan masa tindak balas

- Pertumbuhan rambut dan kulit yang sihat

- Meningkatkan komunikasi sel

- Prestasi fizikal dan daya tahan otot yang lebih baik

- Pelepasan arthritis

2. Lingzhi- Ganoderma japonicum


- Lingzhi ni sebenarnya merupakan sejenis cendawan dan banyak digunakan dalam perubatan tradisional cina.

- Ia berwarna campuran antara merah dan perang serta berkilat seumpama disapu bahan pengilat.

- Saiznya agak besar berbanding cendawan biasa dan bentuknya juga agak unik.

- Khasiat lingzhi ni bukan baru tapi dah diperakui berabad lamanya sejak zaman Dinasti Shu di China iaitu kira-kira 2400 tahun dahulu.

- Ketika itu, hanya mereka yang berstatus maharaja atau keluarga diraja sahaja yang berupaya memilikinya kerana ia sukar didapatkan dan juga mahal.

- Namun kini, semua orang dapat merasai manfaat dari herba lingzhi ini melalui celgynic gold.

- Lingzhi yang terdapat di dalam celgynic gold ni mengandungi sebatian aktif yang dikenali sebagai polisakarida (carbohydrate)

- Ia dapat meningkatkan fungsi imunisasi badan dengan merangsang sel-sel darah putih (leukosit)

-Apabila sistem imun badan kita rendah, maka akan terbentuklah sel-sel kanser. Selain itu, lingzhi mempunyai antioksidan yang paling tinggi berbanding cendawan lain yang ditanam.

- Antioksidan ni boleh menyingkirkan radikal bebas yang terbentuk di dalam badan melalui metabolisme tubuh.

- Radikal bebas ni boleh merosakkan lapisan lipid pada membran sel dan asid deoksiribonukleid (DNA). Jadi, bila berlakunya serangan, badan boleh terdedah kepada penyakit seperti jantung, arthritis dan penyakit lain.

- Penyakit-penyakit ini timbul akibat antioksidan berkurang apabila umur meningkat.

- Kalau ambil lingzhi dari awal, insyallah boleh mencegah penyakit-penyakit tersebut.

- Lagipun, penyelidikan telah menunjukkan bahawa beta-glucan dan gula kompleks yang terdapat dalam lingzhi boleh mencegah petumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser.

- Lingzhi dalam celgynic gold mempunyai spektrum yang luas terhadap aktiviti antibakteria dan menghalang pertumbuhan bakteria dan virus dalam sel badan manusia.

- Terdapat juga kajian yang mengatakan khasiat lingzhi ni dapat meningkatkan sistem imun pesakit HIV/Aids. Sebabnya, pesakit HIV/Aids ni mempunyai sistem imunisasi yang rendah. Berdasarkan kajian tersebut, kualiti hidup mereka yang mengamalkan lingzhi semakin baik dari mereka yang tidak mengamalkannya.

3. Cordyceps- Cordyceps sinensis

Ni cordyceps yang dah dikeringkan untuk dijadikan herba


Ni cordyceps yang belum dikeringkan menjadi herba. Cantik kan? :)




- Actually cordyceps ni merupakan ulat beluncas yang bila ulat beluncas ni mati, ulat ni akan bertukar menjadi satu fungus yang membawa banyak kebaikan kepada kesihatan manusia. 

- Uniknya cordyceps ni hanya boleh didapati di kawasan gunung dan bersalji. Dan cordyceps ni hanya boleh dituai pada musim panas jer taw. 

- Ia adalah sejenis fungus yang terdapat di atas pergunungan sejuk, tinggi, yang ditumbuhi rumput-rumput di China. 

- Melalui spora, fungus ini masuk ke dalam larva ulat beluncas sebelum kokon terbentuk. 

- Juga dikenali sebagai ulat cendawan (caterpillar fungus).

- Secara tradisionalnya, cordyceps telah dianggap sebagai agen utama bagi memulihkan tenaga, menggalakkan panjang umur dan meningkatkan tahap kualiti hidup.

- Untuk makluman uol, bahagian stroma sahaja yang digunakan. Orang-orang Tibet dan Nepal mencari cordyceps liar ini di pergunungan Himalaya setahun sekali, iaitu pada musim panas sahaja.

 Nampak tak bahagian stroma tu kat mana? So, uol tak perlu risau laa. Takde istilah makan ulat beluncas. Ulat beluncas tu tak digunakan dalam penghasilan celgynic gold. Just bahagian stroma fungus tu jer digunakan. 


- Bagi penduduk Himalaya, cordyceps dikenali sebagai "Yarsagumba" dan "Himalayan Viagra".

- Cordyceps ni mula digunakan oleh Maharaja China lebih kurang 2000 tahun dahulu. Pada zaman Dinasti Chin, maharaja terpaksa membeli cordyceps dengan harga 30g emas untuk bekalan 3 hari. 

- Akan tetapi dunia hanya mengetahui tentang keajaiban cordyceps ni pada tahun 1993 apabila...

Cordyceps ni mula menarik perhatian umum apabila sekumpulan pelari China telah memecahkan rekod di "World Outdoor Track and Field Championship" di Jerman. Jurulatih mereka mengatakan pelari-pelari tersebut telah mengambil tonik ini secara teratur dalam menolong menambahkan stamina, tenaga dan daya ketahanan badan dalam melakukan aktiviti fizikal. Ini menjadikan cordyceps herba terlaris dalam bidang sukan.

Kebaikan cordyceps dalam celgynic gold:

- Meningkatkan tenaga
- Mengurangkan keletihan 
- Menguatkan sistem imun badan
- Meningkatkan stamina
- Memperbaiki sistem pernafasan
- Antioksidan
- Mengelakkan pembekuan darah yang tidak dikehendaki
- Bantu bina sel darah merah
- Menetapkan tahap kandungan gula
- Tonik untuk pinggang
- Baik untuk jantung

Antara nutrisi yang terdapat di dalam cordyceps: 

- Protin dan asid amino
- Asid nukliek
- Asid organic
- Polisakarida
- Vitamin (B1, B12, vitamin C)
- Trace elements
4. Goji berry- Fructus lucium barbarum


- Goji berry ni mengandungi sumber vitamin C dan serat yang tinggi serta kalori yang rendah.

- Selain itu, goji berry yang terdapat dalam celgynic gold mengandungi antioksida yang menyumbang kepada kesihatan mata

5. American ginseng- Radix panax quinquefolium

- Ginsenosides (Saponin) yang terkandung dalam ginseng telah memberikannya ciri-ciri perubatan.

Kebaikan American Ginseng dalam celgynic gold:

- Meningkatkan sistem imunisasi badan

- Meningkatkan prestasi dan kesihatan mental. So, sangat sesuai bagi mereka yang ada masalah pelupa.

- Menghalang pertumbuhan tumor.

6. Duzhong- Cortex eucommia ulmoides


- Duzhong berasal daripada kulit kering dari Eucommia atau pokok getah.

- Duzhong yang terdapat dalam celgynic gold membantu untuk menguatkan tulang dan otot. 

- Selain itu, dhuzong juga dapat mengurangkan tekanan darah. 

Ok, apa yang Yaya boleh simpulkan bila dapat tahu semua ingredients dalam celgynic gold ni adalah betapa uniknya celgynic gold ni. Semua ingredients dia bahan yang rare and seriously memang Yaya tak pernah dengar. Macam kuning telur tu biasa laa kan tapi yang lain tu memang wow laa. Susah kot nak cari. 

Kalau search pasal ingredients ni, orang cina memang ada buat sup laa. Contoh sup duzhong tu. Means, benda-benda ni memang berkhasiat and mereka memang guna semua ni dalam perubatan tradisional mereka. 

Hebat kan? And betapa bertuahnya kita dapat amalkan semua ingredients yang berkhasiat tu melalui consume celgynic gold jer. 

So, sebarang pertanyaan dan order celgynic gold boleh contact Yaya

Cik Yaya
019-6703896

No comments:

Post a Comment