Sunday, March 11, 2018

BIZUMER | CARA GUNA ONLINE SHOPPING SAHAJIDAH HAI-O (SHOM)

 Assalamualaikum w.b.t semua.
Alhamdulillah hari ni sempat lagi Yaya ambil 
sikit masa nak berkongsi pada semua. 
In Shaa Allah.

 Hari ni Yaya nak share tentang BIZUMER
Pernah dengar tak dengan BIZUMER ni?

Bizumer ni sebenarnya E-Commerce 
Sahajidah Hai-O Marketing (SHOM).
Bizumer ni sama sistem dia macam dengan 
LAZADA, SHOPPE & lain-lain e-shop lain yang 
dah ada kat luar sana.

Bizumer ni khas untuk semua produk SHOM sahaja.
Jadi kalau memang dah jadi pengguna setia, 
tak perlu contact agent dah.

Masuk je Bizumer ni, dan terus order, dan buat payment 
melalui Debit/Credit Card. 
Senang, Mudah, Jimat Masa.

Ok jom Yaya bawa semua melawat BIZUMER ni.
Klik je Link ni
↓↓↓

 Bila klik pada link kat atas tu, kita akan jumpa page
yang sama dengan kat bawah ni. 
Ni lah Muka Depan Bizumer 
yang ada semua yang kita nak tahu
berkenaan Produk & juga Bisnes.



 Bila kita scroll lagi ke bawah, kita akan jumpa beberapa menu
yang paling popular. 
Contohnya Top Sellers Product ni.

Dan kita memang berminat nak 
Order Min Kaffe & Min Cha ni. 
Ok jom kita Order sama-sama ya.

Langkah 1 - Klik Je Pada Gambar Produk



 Kemudian, kita akan dibawa ke page khas untuk 
produk tersebut (Min Kaffe).
Kat sini kita boleh tahu serba sedikit berkenaan 
produk (Min Kaffe) tersebut. 

Langkah 2 - Klik Butang "Add To Cart"

Bila kita klik, akan keluar satu notification 
"Product successfully added to cart", 
menandakan kita dah pilih untuk order produk tersebut.



Selesai order untuk Min Kaffe, kita nak order Min Cha sekali kan. 
Jadi kita klik butang "Back" pada sebelah atas, kiri, untuk ke page sebelumnya.
Kemudian kita klik pula pada gambar Min Cha. 

Kita akan dibawa ke page khas Min Cha, 
sama dengan Min Kaffe tadi, 
kita akan dapat info berkenaan produk tersebut. 

Langkah 3 - Klik Butang "Add To Cart"

Bila kita klik, akan keluar satu notification 
"Product successfully added to cart", 
menandakan kita dah pilih juga untuk order Min Cha.


Bila kita dah selesai buat pilihan produk, 
Klik pada "Ikon Beg" pada bahagian atas sebelah kanan
Untuk lihat balik senarai produk yang kita dah pilih. 

Langkah 4 - Kemaskini Kuantiti Produk, 
dan klik butang "Update" 

Sebab kekadang kita ada juga nak order sekali 
untuk kawan & family kan. Jadi sekali 
harung je lah. Betul tak?

Langkah 5 - Klik butang "Place Order"
bila dah pasti dengan pilihan yang dibuat.

Selepas kita klik pada butang "Place Order", kita akan dibawa ke bahagian Billing & Shipping Info. 
Di sini kita perlu isi butir-butir peribadi untuk 
Bil & Proses Penghantaran. 

Langkah 6 - Isi butiran Billing Address.
**jika Alamat penghantaran sama dengan alamat bil, 
klik pada kotak "My billing & Shipping info is the same" 

Langkah 7 - Isi Butiran Shipping Address.
**Jika maklumat penghantaran tidak sama dengan billing address.

Langkah 8 - Klik pada butang " Confirm Info"



Selepas selesai dengan bahagian Billing & Shipping Address, 
kita kan dibawa ke bahagian "Checkout Summary" 
untuk menunjukkan order yang telah kita buat. 

Langkah 9 - Shipping Method → SHIPPING

HQ akan uruskan proses packaging & 
shipping kepada kita (customer)

Langkah 10 - eVoucher Discount (Jika Ada)

Langkah 11 - Payment Option (Credit Card / Online Banking)

Langkah 12 - Tandakan pada kotak Term of Service & Private Policy


Langkah 13 - Klik pada Butang "Payment" untuk proses akhir. 

Kita akan dibawa kepada page FPX untuk pilih cara bayaran kita.
Sama ada Credit Card / Online Banking. 
Jadi boleh buat pilihan yang sesuai ya. 



Jika ada sebarang masalah dalam pembelian melalui Bizumer ni
Boleh terus WhatsApp @ Klik Link untuk Yaya bantu ya

019-5252028
014-5002339




3 comments:

  1. Hari ni Yaya nak share tentang BIZUMER.

    Pernah dengar tak dengan BIZUMER ni?


    Bizumer ni sebenarnya E-Commerce

    Sahajidah Hai-O Marketing (SHOM).

    Bizumer ni sama sistem dia macam dengan

    LAZADA, SHOPPE & lain-lain e-shop lain yang

    dah ada kat luar sana.

    ReplyDelete
  2. nie kiranya sama mcm kita beli dekat shop kan...hq jugak yg sediakan....

    ReplyDelete
  3. Ya betul sis. Boleh cuba & kalau ada apa-apa pertanyaan boleh whatsApp saya ya.
    014-5002339

    ReplyDelete